Wednesday, May 4, 2011

Study!! Jgn xstudy!!

Bile tgk student2 study utk final exams diorng, teringat plak aku zaman2 study dulu...mcm2 ragam yg dh aku wat...yg pastinya perkataan MALAS mmg xpnah lari dalam kamus idup aku mase study dulu...mane xnyer, bila bukak buku nk study jek, confirm TIDO! tp bila ngadap laptop ber'FACEBOOK' mata jd terang-benderang...heee~ ^_^


ni lah gaya2 student aku yg tgh khusyuk wat exercise utk menghadapi peperiksaan

Alhamdulillah, walaupun masa study dulu tahap kemalasan aku mmg dh lebih dari tahap dewa, segala2nyer berjalan dgn lancar...kat c nih aku nk bg beberapa tips untuk sepanjang menghadapi peperiksaan...

Tips-tips:
  • Korang kena TIDO AWAL...yg ni pnting lebih2 lagi bile esoknyer ari exam..xperlula terlalu push sgt diri smpai xtido mlm sbb kesannya sgt xelok utk korang...lebih baik tido awal n then bgn awal untuk preparation pergi exam keesokkan harinyer...
  • JGN MAKAN MEGI!! ni lagi 1 penting untuk korang sbb bile korang terlalu byk sgt mkn megi mase minggu exam, daya ingatan korang akan menjadi lemah (kn ade MSG byk sgt kat megi tu) n sterusnya menyebabkn korang byk xingat fakta2 penting mase menjawab peperiksaan....kalo bole, korang jgn mkn megi bermula sebulan sebelum exam...
  • MINUM AIR MASAK!! yg ni korang perlu ikut...jgnla asyik dok minum air sejuk dan berais tu jek..nnti korang plak yg dmam n sakit tkak...kn dh susah nk jwb exam nnti...lagipun dikatakan minum air masak sgt bgus untuk OTAK sbb pengaliran oksigen mase tuh berfungsi dengan baiknyer...
  • JGN STUDY LEWAT PETANG!! org kate study lewat ptg bru masuk..tp sbnarnyer study lewat ptgla yg byk keluar daripada masuk...sbb waktu ptg adalah untuk korang rileks dan tenangkan pikiran dan bukannyer untuk korang tambahkan beban kat otak korang tuh...mase ni elok utk korang beriadah...
  • DOA! okla...yg ni aku rase korang pun dh tau yg doa tuh penting...cube2la wat solat hajat or istikharah ke utk dapatkan petunjuk dan dipermudahkan olehNYA untuk menjawab soklan peperiksaan...insyaAllah segala2nya akan dipermudahkan... ^_^
Tu sajala tips2 yg aku dpt kongsikan ngn korang semua...semua tips yg aku bg tu dh aku praktikkan mase study dulu...hope korang pun leh ikut kalo korang rase sesuai utk korang ikut...yg penting korang JGN PUTUS ASA!! hope korang akan berjaya...GOODLUCK!! CHAYOK2!! peace~ (^_~)v

GOODLUCK!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...