Tuesday, June 14, 2011

~Sky Burial/Penguburan Langit~

Entry hari nih saja aku nak share ngan korang pasal cara pengebumian orang Tibet...aku mula2 tu agak 'shock' gak la...mana taknya, cara pengebumian diorang ni agak mengerikan untuk aku...tapi aku tak tau la korang camne kan...ngee~ 

Semua orang tau yg acara pengebumian selalunya menyedihkan...tapi apa yg orang2 Tibet buat nih jauh lebih menyedihkan dan mengerikan...pengebumian diorang nih dipanggil sebagai "Sky Burial" or "Penguburan Langit" dimana diorang akan letakkan jenazah tadi kat tengah2 padang yg luas dan biarkan burung2 pemakan bangkai untuk makan jenazah orang yg dh meninggal tuh (ngeri kan????) huuuu~

Diorang akan letakkan jenazah orang yg meninggal tu ditempatkan di puncak gunung dan kemudian diorang iris2 dan sayat2 mayat tuh supaya burung2 pemakan bangkai tuh tertarik untuk datang makan jenazah tuh...kat bawah nih aku bagi korang tengok proses penguburan langit yg dilakukan oleh orang2 Tibet nih...**kalo sesiapa yg rase mual, loya or pening2 lalat tuh, aku nasihatkan baik korang tak payah tengok! 







Actually, kebanyakkan orang2 Tibet nih Buddha...diorang percaya pada kelahiran semula..disebabkan tu la selepas seseorang yg telah meninggal dunia, mereka akan dianggap tak lebih dari bekas kosong yg perlu dibuang...mereka memilih untuk melakukan penguburan langit nih disebabkan oleh tanah2 kat Tibet nih berbatu dan kurang sumber bahan api terutamanya kayu api...so, diorang lebih prefer untuk buat penguburan langit daripada bakar jenazah2 nih...bagi kita kat Malaysia, benda2 macam nih memangla menyeksa jenazah dan sgt2la mengerikan...tapi bagi diorang kat Tibet, "penguburan langit" or "Sky Burial" nih menunjukkan betapa murahnya hati orang yg meninggal dunia tu sebab diorang sanggup berikan badan diorang sebagai makanan kat makhluk lain...NGERI AKU!! huuu~



*Bukan ke sama kat Malaysia ngan kes orang buang bayi merata2 sampai dimakan oleh binatang seperti anjing...kesian kan??? so, tak ada yg mustahil dalam dunia nih...renung2kanlah...SEDIH!! huuu~ (*_*)

Monday, June 13, 2011

~2 in 1 voice!!~

Kali nih aku uploadkan video dari Thailand's Got Talent plak! Ladyboy nih memang best sgt suara dia...aku rasa kalo lelaki tengok, mesti tak akan sangka la yg die ladyboy....so, apa lagi...JOM TENGOK!! heee~

~3 Rumah Terkecil di Dunia~

Kali ni aku nak share ngan korang semua 3 Rumah Terkecil di Dunia! Walaupun korang tengok rumah nih kecil, sempit dan macam tak ada ruang nak bernafas jek, tapi rumah nih sangatlah kemas, unik dan sangat menarik untuk didiami! JOM KITA TENGOK!!

Pertama:
Rumah trailer! Rumah nih dibina oleh warga Amerika iaitu Paul Elkins untuk Burning Man Festival...tapi lepas itu, dia rase seronok nak tinggal dekat dalam trailer tu...walaupun trailer nih kecil, dalam trailer ni ader dapur untuk memasak dan tempat utk tidur...tapi kalo untuk buang air tu aku rase tak ada! pandai2la dia nak buang katne! heee~ (^_~)v




Kedua:
Rumah yg kedua ni dipanggil Rumah Rollit! Ianya dibina oleh mahasiswa dari University of Karlsruhe di Jerman...rumah nih konsep sama macam rumah hamster (ala..kan hamster suka main rolling tu..pusing2 macam roda...) Dalam rumah nih ada ruang untuk tidur, kerusi, meja, toilet (penting ni!) dan dapur yg mana berada pada ruang yg sama.... ^_^







Ketiga:
Yg ketiga nih namanya Rumah Kecil Toronto! Rumah ni pulak sebenarnya terselit di celah2 rumah yg lain...rumah nih hanya memiliki lebar 2.2 meter n panjang sekitar 30 meter saja! Rumah nih ada ruang tamu, dapur, toilet n bilik tidur...kalo korang nak duduk rumah camni kat Malaysia, agak2 korang kat mana eh tempat yg sesuai??heee~




* Terlalu banyak keunikan yang ada di dunia nih samaada kita sedar atau tak...MACAM-MACAM ADA!!


~HORSE!!~

Cuba korang tengok video yg aku uploadkn untuk korang nih! Memang dahsyat la orang nih! Benda nih just ader kat Philippine jek...mula2 aku tgk mmg terkejut...lame2 dgr cm seram pun ade gak dengar suara die! lagi2 bile tgk muke die! ENJOY!! heee~ (^_~)v


Friday, June 10, 2011

~Tips Kalo Tengah Patah Hati~

Entry kali nih aku nk bagi tips kat org yg tengah duk patah hati (termasukla aku)...mungkin korang penah or tengah patah hati sebab cinta korang ditolak or korang bru jek putus ngn awek/gf/bf/balak/kekasih, bole2 la tgk tips yg aku bg ni...manelah tau berguna untuk korang ke (termasukla aku)...huuu~ (*_*)

Tips yg pertama: 
Manjakan diri korang dengan activity yg korang suka...Contohnyer, kalo korang suka jalan2, cepat2la korang plan g jalan2, melancong luar negara ke (bg yg ckup duit la), melancong dlm negara ke...takpun paling dekat la kan, korang g jek jalan2 dekat taman permainan umah korang n tawaf la bape kali korang nk smpai korang rase dh tak mampu nk jalan...ni slalunyer dijamin 75% kesedihan korang akan berkurang....ngee~

Tips yg kedua:
Kalo yg td takleh gak, ape kate korang cuba tgk balik kesalahan diri korang yg boleh menyebabkan korang putus cinta or patah hati...cuba korang flash back balik sebab ape korang di 'reject' gf/bf korang..dengan cara ni, korang tak akan ulang balik kesilapan korang lagi sekali n korang boleh improve diri korang untuk bercinta sekali lagik...(^_^)

Tips yg ketiga:
Kali ni korang cuba plak ajak kawan2 korang yg korang rapat n boleh buat korang lupa tentang masalah korang ke tempat2 yg korang rase korang nak g (jgnla g tempat yg bkn2 yer)...lagi bgus korang g lepak kat masjid ke (dpt tmbah pahala n tnangkan ati) or korang g mall/shopping complex ke (tgk wayang, karok or bowling)...terserah kat korang yer!

Tips yg keempat:
Ape kate korang luahkan perasaan sedih, kecewa or kesal korang kat orang yg korang percaya...korang mesti ade kawan2 or family members yg korang rapat n percaya kn??


Tips yg kelima:
Kalo susah sgt td tuh sume tak berjaya gak, pekate korang tak payah bercinta dulu buat sementara waktu..kan senang..yela, korang kan dah pernah rase sakitnyer putus cinta or patah hati kan? so, watpe amik risiko lagi sekali nak pergi cari cinta tu...biarlah cinta tu datang dgn sendiri...at least korang takkan rase sakit patah hati lagi...lagipun, orang yg mencintai n memberi cintanya pada diri kita lebih menyayangi kita dari kita sendiri yg memberi cinta pada org...betul tak??renung2kan...heee~ (^_~)v


* Cinta itu buta or kita yg buta dalam menilai cinta??? Fikir2kanla...heee~ (^_~)v

Tuesday, June 7, 2011

Cinta/Luv/Kasih/Sayang

Hmmm...ape itu CINTA?? ape itu KASIH??? ape itu SAYANG???? Setiap org memberi definisi yg berbeza tentang cinta, kasih dan sayang...dalam dunia ni, semua org memerlukan cinta, kasih n sayang...hidup nih  tak pernah lari dari memberi dan menerima cinta, kasih dan sayang...cuma kadang2 cara kite memberi cinta, kasih dan sayang tuh berbeza cthnyer kepada kawan2, kekasih, family, kenalan dan sebagainyer...oleh itu, carilah org yg benar2 mencintai kita dan dgn sendirinyer memberi cinta mereka pada kite dan bukan kerana mereka terpaksa mencintai diri kita...ADIOS!! (^_~)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...