Thursday, July 7, 2011

~Gila Kuasa!!~



Semalam aku dah berkongsi info tentang masalah hati iaitu hasad dengki n iri hati...arini aku nak sentuh tentang orang yg GILA KUASA plak! Boleh la dikatakan orang yg mempunyai sifat2 pendengki juga mempunyai sifat2 gila kuasa nih...zaman sekarang nih mcm2 orang boleh buat untuk menjatuhkan maruah n menutup periuk nasik orang lain disebabkan sifat2 dengki n gila kuasa nih...ish3...kesiaannnnn...so, skang nih jom kita baca tentang ciri2 orang yg boleh dikategorikan sebagai orang yg GILA KUASA!!

Ciri2 orang yg GILA KUASA!!:

1. Tak perlu hensem dan kaya, cuma perlukan bakat menipu yang amat tinggi. Percakapan teratur apabila bertutur adalah kelebihan si gila kuasa...eeee nyampah!!

2. Tidak akan mengaku kalah walau kelemahannnya terpampang dan biasanya akan menceritakan tentang ke"power"an nye sahaja..padahal takde ape pun! huh!

3. Suka "memetik" nama individu lain sekiranya dimarah oleh bos asalkan dia terlepas dari kesilapan yang dilakukan bersama rakan yang lain...tak pun memang die jenis yg expert buat sendiri tp pandai cover...cettt!!!

4. Suka menunjuk2 kerjanya yang tak seberapa tetapi dilakukan bagaikan best gile sekiranya didepan orang yang boleh menaikkan kuasa nye... naik mana lah sangat kuasa ko? 3000 HP?

5. Suka memandang rendah idea orang lain walau dia bodoh tentang itu. Biasanya orang seperti ini akan diam sekiranya ditanya ideanya tetapi biasa meng"kondem" idea orang lain...macamla die bgus sgt kan!! benci jek!!

6. Biasanya, mesti ada orang yang ada persamaan dengan dirinya, tetapi manusia jenis gila kuasa ini akan menjatuhkan seorang lagi makhluk yang gila kuasa ini dengan meng"kondem" antara satu sama lain...nampak sgt dh takde keje lain!

7. Dia akan berlakon begitu perfect didepan bos tetapi dibelakang boss malas nak mampus... satu benda kerja pun tanak buat.. dan mereka ini nak buat kerja yang boss buat je... kerja2 peon meon, clerk tanak buat walau takde orang nak buat..

8. Mereka ini juga tidak perlu mempunyai ciri2 seperti lelaki ampang...mereka perlu pandai jaga hati orang yang berkuasa sbb dia nak rampas kuasa yang ada...

9. Selalu memperlekehkan kerja2 yang membosankan dan tidak "CLASS" seperti yang dilakukan oleh orang bawahan...

10. Mereka ini bercita2 tinggi tapi usaha yg betul dijalankan takde...Baru masuk kerja dah bercita2 nak jadi MD. Kalau boleh nak naik MD dulu tanpa melalui rasa kepayahan dan keperitan duduk dibawah...

11. Orang macam ni juga selalu menceritakan kebaikannya pada boss dan akan membuka pekung orang lain dengan cara sindiran tanpa berterus terang sehinggakan timbul tanda tanya dari boss.

12. Kalau boleh semua kerjanya dilakukan oleh orang lain dan dia boleh bersenang lenang walau belum menjadi boss...ini mungkin satu latihan untuk menjadi orang yang berkuasa... Gila betul lah orang gila kuasa ni!!

13. Akan dibenci ramai dan akan dapat pahala umpatan atas segala perbuatannya yang diumpat oleh orang lain...Pegi mampus lah kau dengan pangkat yang kau kejar!!! ade aku kesah??!!! 


*Bagi aku tak perlu la nak tunjuk bagus kalo korang sendiri dh memang tak bagus...tunjuk jela setakat mane kemampuan korang...janganla nak berlagak bagus! bukan ke setiap orang ade kelebihan n kekurangan masing2...FIKIR2KANLAH!!!! adios!! (^_~)v


Sumber: The Altimet Kudu

Wednesday, July 6, 2011

Hasad Dengki dan Iri Hati~


 
Entry kali nih aku nk cerita pasal hasad dengki dan iri hati...seperti yg korang tau, hasad dengki sebenarnya ialah penyakit hati dan maksiat batin yg terdapat pada manusia tanpa mengira bangsa dan keturunan. Perkataan 'hasad' berasal daripada bahasa Arab iaitu al-hasad. Orang yang mempunyai sifat hasad ini mengharapkan sesuatu nikmat yang ada pada seseorang berpindah kepada dirinya. Dalam bahasa Melayu plak, perkataan 'dengki' digandingkan dengan perkataan hasad bermaksud: "Kebencian (kemarahan) kerana perasaan cemburu atau iri hati yang amat sangat." Jadi, hasad dengki merupakan perasaan tidak senang hati dalam diri seseorang apabila melihat orang lain mendapat sesuatu kebaikan."

Kat setiap tempat kita tinggal, belajar, bekerja dan sebagainya mesti takkan lari daripada masalah hasad dengki nih...mengikut Kitab Ihya' 'Ulumuddin karangan Imam al-Ghazali ada disimpulkan punca dan sebab timbulnya perasaan hasad dengki. Antaranya ialah: 

1. Perasaan Permusuhan dan Kebencian
Perasaan inilah yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Mereka yang disakiti oleh seseorang, pasti berasa marah lalu menimbulkan kebencian. Di sini akan tertanamlah bibit dengki dalam dirinya.

2. Berasa Diri Mulia.
Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu berasa keberatan kalau ada orang yang mengatasi kebolehannya. Dia tidak rela kalau ada orang lain yang melebihinya.

3. Takbur.Orang yang mempunyai sifat takbur mempunyai watak suka membesarkan diri terhadap orang lain. Dia selalu memperkecilkan dan suka memperhambakan seseorang. Begitulah halnya dengan sikap Iblis yang takbur, lalu dia dilaknat oleh Allah S.W.T.

4. Ujub.
Allah S.W.T. telah menjelaskan kepada kita perihal umat di zaman silam. Mereka berasa takjub dengan diri mereka sendiri. Keadaan ini menghalang mereka daripada mendapatkan kebenaran.

5. Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan.Biasanya perasaan ini wujud di kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Setiap orang akan berasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat sesuatu kelebihan.

6. Ghairah Untuk Menjadi Ketua dan Mencari Populariti.
Seseorang yang terlalu ghairah untuk mencari populariti atau terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan tertentu akhirnya terdedah kepada sifat hasad dengki. Apabila orang lain berjaya mendapatkan jawatan yang diidam-idamkan olehnya itu akan timbul hasad dengki.

7. Busuk Hati.
Sekiranya busuk hati ini wujud pada seseorang, akan menyebabkan orang itu tidak suka sesuatu kebaikan diperoleh oleh hamba Allah yang lain. Apabila disebutkan di hadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, hatinya menjadi sempit dan resah mendengarkannya. Tetapi apabila diketahui pihak lawannya gagal dan menerima nasib malang, dia akan berasa gembira dan suka hati. 

 

So, kita kenalah sentiasa menghindarkan diri dari penyakit hati nih...bukan elok pun nak dengki2 orang nih..nanti akhirnya kita gak yg rugi...RENUNG2KAN!! FIKIR2KAN!! SELAMAT BERAMAL!! peace~ (^_~)v



Sumber: Halaqah.net

Monday, July 4, 2011

Pros n Cons Pelaburan~


 Salam and hye all!!

Arini aku nk kongsi ngan korang tentang jenis2 pelaburan serta pros n cons nyer bila kita buat pelaburan nih...aku terdetik nak sentuh tentang isu nih sebab tadi aku dengar kat radio HotFM pasal orang muda zaman sekarang yg lebih cenderung berbelanja pada barang2 techno or gadget2 berbanding membuat pelaburan utk jangka masa panjang....so, mari membaca! (^_~)v

Jenis Pelaburan: Simpanan Biasa (1% – 2% pulangan)
Penerangan: Kumpulan wang yg berikan kadar faedah yg kecil secara tahunan atau bulanan
Kebaikan:
Mudah diambil (kecairan tinggi),
Hampir tiada risiko.
Keburukan: Pulangan tak dapat saingi inflasi (inflasi semasa + – 5%),
Kuasa membeli akan gagalkan wawasan simpanan,
simpanan cepat susut kerana kecairan tinggi.

Jenis Pelaburan: Simpanan Tetap (Fixed Deposit) (2% – 3% pulangan)
Penerangan:
Pulangan yg menjamin pulangan tetap pada tempoh tertentu (tempoh matang)
Kebaikan:
Pulangan terjamin,
Hampir tiada risiko.
Keburukan:
Pulangan tak dapat saingi inflasi,
Tiada pulangan jika dikeluarkan sebelum tempoh matang,
Tak sesuai untuk penambahan simpanan (top-up).


Jenis Pelaburan: Pasaran Saham (1% – 300%)
Penerangan: Pelaburan dalam saham-saham syarikat di bursa saham
Kebaikan:
Pulangan yang tinggi dan lumayan dalam jangka masa pendek
Keburukan:
Risiko sangat tinggi,
Pelabur berisiko berakhir dengan hutang,
Perlu pengetahuan teknikal serta masa yang betul,
Bayaran brokerage remisier yang tinggi dsb

Jenis Pelaburan: Waran, Debentur dan yg sewaktu dengannya
Penerangan:
Pelaburan melibatkan sejenis pinjaman terjamin yg mempunyai aset syarikat sebagai cagaran
Kebaikan:
Risiko lebih rendah berbanding saham,
Prestasi meningkat selaras dgn prestasi syarikat.
Keburukan:
Tidak mudah cair,
tidak mudah diniagakan dalam pasaran saham,
Faedah yg tetap,
Perlu ditunaikan ketika sebelum waktu matang tak kira untung atau rugi.

Jenis Pelaburan: Hartanah (10% ke atas)
Penerangan:
pelaburan dalam hartanah spt rumah, tanah, kondomium, projek perumahan, konsep beli pada harga mentah atau murah kemudian jual bila harga tinggi
Kebaikan:
Rumah adalah keperluan asas dan tanah adalah aset tetap,
Ada 2 jenis pulangan iautu sewa dan jual terus.
Keburukan:
Perlu modal mula yang tinggi,
Harga sukar pulih jika pasaran merudum dan lokasi kurang sesuai.
Kecairan rendah (mungkin ambil masa hingga bertahun-tahun) bagi selesaikan 1 urus niaga. Tidak mudah alih.

Jenis Pelaburan: Amanah Saham (Unit Trust) (10% ke atas)
Penerangan: Pelaburan yang mengumpul modal daripada pelabur individu dan korporat dengan kepakaran pasukan pengurus dana (cth; CIMB wealth advisors, Public Mutual) dan dengan pemantauan pemegang amanah (trustee)
Kebaikan:
Risiko diagihkan (diversify) supaya terkawal,
Kecairan tinggi,
Diuruskan oleh professional,
Modal permulaan yang rendah.
Keburukan:
Tertakluk kepada risiko yang telah dibincangkan dalam post yang lepas.


*untuk info yg lebih byk sila2kanla diri korang utk view page nih >>> Islamic Based Unit Trust by Public Mutual

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...