Monday, December 12, 2011

~Bercinta Selepas Kahwin!~

Today, aku nk kongsikan tentang kebahagian yg mungkin korang kecapi bila bercinta selepas kahwin! So, lepas ni korang boleh pilih sama ada nk bercinta sebelum kahwin or selepas kahwin...heee~ (^_~)v



Kebanyakkan pasangan zaman sekarang ni akan ada hubungan sebelum berkahwin which means 'couple'.. Kebanyakkannyer couple dalam jangkamasa yang panjang dan Alhamdulillah selamat diijab kabulkan (tuh maybe dh mmg jodoh die)...tp ada gak yang baru 'in relationship', then kahwin...dlm masa yg sama pun banyak gak yang putus di tengah jalan gara-gara orang ke-3??? Ops!! benarkah orang yg ke-3 menyebabkan banyak yang terputus hubungan?? maybe sbab perasaan yg dh berkurang dan menyebabkan pasangan dh mula rasa boring dlm meneruskan hubungan...betul ke???

Couple Sebelum Kahwin!!

Kalo nk diikutkn byk gak kebaikkan dan keburukkan yg ade bile 'couple' sebelum kahwin ni...so, jom kite tgk ape kebaikkan dan keburukkannyer...

  • Kenapa bagus?
Actually, bergantung pada niat sebenarnye...kalo niat kita baik, InsyaAllah segalanyer akan jd baik...lebih2 lagi kalo kite menjaga tatasusila dan adat sopan budaya serta batas2 pergaulan kita...boleh dikatakan kalo kite pandai pilih pasangan, kita akan lebih save duit or kire cm save budget la kan...heeee~ (^_^) Dikatakan cmtu sebab kalo dpt pasangan yg bgus, die takkan biarkan pasangannya membazirkan duit sesuka hati dan selalu mengingatkan pasangannyer supaya tak membazir...lagipun couple ni boleh saling mengingatkan antara satu sama lain especially untuk hal2 ibadah cthnyer, "u dah solat belum?".
  • Kenapa tak bagus?
Aku rase yg buruk nih mcm lebih byk jek kn...tp aku tak tau la...bergantung pada individu masing2...terutama soal iman dan nafsu...kalo iman tak kuat, mesti kita akan ikut nafsu dan bukan ikut akal fikiran...yela, mesti la ade perasaan nk cube sesuatu yg baru kn??tul tak??so, pikir2knla....heee~ (^_^)
Pasni mesti ramai yg ckp, 'Kalo tak jumpa dan kenal2 dulu, macam mana nak tau die tu sesuai untuk kite ke tak??' Tu sume terpulang pada individu masing2...yela, korang mesti ade pendapat dan pendirian sendiri kn tentang perihal cari jodoh nih kan...aku serahkan jawapannyer pd korang untuk pikir2kn...tetapi dalam Islam memang digalakkan bercinta selepas kahwin dan ianya sesuatu yg diredhai Allah s.w.t sebab kite nk buat apepun dh jd sesuatu yg halal antara suami dan isteri...lagipun bole elakkan fitnah dari org lain...

Nak cari calon yg sesuai nih mestila melihat kepada org yg mampu membahagiakan rumah tangga dengan memberi ketenangan, kerahmatan dan keharmonian di dalam perkahwinan...calon yg dikatakan sesuai adalah yg taat kepada agama dan berakhlak mulia...beriku adalah sabda Rasulullah mengenai calon yg bagus untuk dipilih:
Sabda Rasulullah s.a.w : "Perempuan dikahwini atas empat perkara; kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Pilihlah perempuan yang beragama, nescaya kamu akan diberkati Allah." (Hadis riwayat al-Bukhari, Muslim dan lain-lain)
**Secara kesimpulannya, memang seronok bercinta selepas kahwin nih!! cube korang bayang kan mcm drama Nora Elena ke...mesti best punyer!! apelagi, renung2kanla...ngeee~ (^_~)v

Credit to: Saiazuan Blog


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...